17. joulukuuta 2017

Tommy Wirenin koulutuksessa

Koirille ympäristöoppi todella tärkeää! Opeta helppoja asioita monissa eri ympäristöissä. Seuraa onnistumisprosenttia, sen tulee nousta. Esim. Istuminen hallin ovella molemmilla puolin ovea.

Vahvista reaktioita, joista saat käytöksiä.

Mitä eläimen tulisi tehdä, että vahvistaisit -> KRITEERI. Kriteerin tulisi muuttua kun edellinen on saavutettu.

Houkuttelun ongelma on se, että käytöksestä tulee nopeasti houkuttelusta riippuvaista. Pyri 2-3 kertaan ja sen jälkeen toiminnan poimiminen. Huomaa eleet, jotka vaikuttavat koiran tekemiseen.

Lisää vihje siinä vaiheessa kun koira tekee käytöksen. 80-90%. Sano mistä palkkaat. Testaa käytöksen toimiminen eri tilanteissa, jotta näet onko koira oppinut sen.

Naksutinta kannattaa käyttää sheippaamisessa! Muuten riittää käskyt ja palkkion ajoitus.

Eläin oppii nopeasti, jos tekee kaiken oikein.

Uutta eläintä kouluttaessa ensin vahviste, sitten ehdollinen vahviste, sitten kohteet. Kaikista näistä kolmesta tulee koiralle sama ajatus, kun se on ehdollistunut näihin.

Shaping perustuu erottelevan vahvistamisen periaatteeseen. Eli vahvistamalla lisätään tiettyä käytöstä ja jättämällä vahvistamatta vähennetään. Koira määrittelee sen mikä sille on vahviste ja mikä ei. Anna koiran huomata mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

Latenssi, aika mikä kuluu vihjeen antamisesta reaktion saamiseen. Voi ottaa kriteeriksi nopeuttaa esim. 3 sekuntista 2 sekuntiin.

Erottelu. Jos tekee väärän kautta oikein, voi oppia väärän ketjun. Silloin poistetaan mahdollisuus tehdä oikein tai ainakin saada palkkio siitä.

Ärsykekontrolli. Toiminta tapahtuu vain oikeasta vihjeestä. Toimintaa ei tapahdu, kun vihjettä ei esitetä. Toimintaa ei tapahdu, kun esitetään aiemmin opittu vihje. Toimintaa ei tapahdu, kun esitetään tuntematon vihje.

Kahden-kolmen yrityksen jälkeen koiralle ei anneta mahdollisuutta yrittää, vaan se viedään pois.

Kun koira osaa asian, voi pyytää enemmän per palkkio ja koira jaksaa yrittää kun sille tulee itse tekemisestä palkitsevaa. Etäisyys kannattaa lisätä viimeisenä. Odotusaika siihen, että saa tehdä jotain. Esim. Koira istuu useamman sekunnin, että saa tehdä jotain muuta mistä saa palkinnon.

Toimintaan tai aikaan siduttu vahvisteaikataulu ja kummassakin kiinteä (esim. Kolme kierrosta tai 3 min) tai vaihteleva (koira ei opi mitään tiettyä määrää tai aikaa).

Vahvistetiheys vähintään 5 sekunttia, kun aloitetaan sheippaus.

Palkan suunta. Sheippaamisharjoituksessa ei käytetä apuna, koska kaikissa tilanteissa ei mahdollista käyttää palkan suuntaa apuna.

SWDI videoita Facebookissa

Väsynyt koira treenin jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti