5. toukokuuta 2014

Nacho Tiltu Antikaisella kaukokäsky-koulutuksessa

Varasin Antikaisen Tiltulta yksityistunnin (tai siis puoli tuntia), että katsotaan noita kaukokäskyjä nyt läpi, kun niitä ei kovin moni etujalat paikallaan tee. Pyysin häntä myös näyttämään omalla koirallaan, miten osaava koira ne tekee, että saan mielikuvan mitä niiden kuuluu olla.

Ensin katsottiin vähän miten Nacho tekee etujalat alustalla (istu-seiso-istu) ja ilman (maahan-seiso-maahan). Alustalla sillä tulee vähän teputettua varsinkin toista etujalkaa. Tiltu sanoikin, että alustassa on se ongelma, kun koira helposti painaa sitä, eli oppii nostelemaan tassuja. Lisäksi Nacho joutuu olemaan hieman "varpaillaan", että se pysyy alustalla, joten se ei voi keskittyä itse liikkeeseen. Alussa olisi hyvä keskittyä vain asentojen jumppaamiseen ja vasta sen jälkeen ottaa alusta siihen paikalla pysymiseen. Myös jotain rappusten yläpäätä tms. voisi käyttää hyväksi.

Juttelimme myös siitä, että kannattaako koira ylipäätään opettaa tekemään etujalat paikallaan ja tässä Tiltu katsoo aina koiran mukaan. Pennusta on toki vaikea tietää mikä on sille luontevampi tapa, mutta kummallakin tavalla kokeilemalla voi sitä katsoa. Nacho teki hänen mielestään ihan hyvin vaihdot etujalat paikallaan, joten sille voisi tällä tavalla vaihdot saada tehtyä.

Sitten kyselin siitä, että pitääkö se ensimmäinen maahanmeno opettaa myös taakse vai pitääkö siinä koira pepun paikallaan. Suomessa tuomarien mielestä ei voi tehdä niin, että koira siirtyisi pois viereltä (eli taaksepäin), vaan se pitäisi tehdä niin, että koira siirtää etujalat eteen. Tähän kannattaa sitten ottaa eri käsky. Myös seisomasta koira kannattaa opettaa menemään sekä taaksepäin hissinä, että suoraan alas. Jos koira jää esim. ruudussa juuri nauhan eteen tai taakse, niin eri käskyllä sitten voi saada pelastettua koiran ruutuun.

Tiltu puhui myös "putkesta", joka tarkoitti sitä, että kädet olisivat eri kohdissa koiran edessä riippuen asennosta ja se vaihtaa aina asennosta toiseen, jättäen sen namikäden josta on äsken saanut namia ja siirtyen toiseen samalla vaihtaen asentoa. Ja asento siis vaihtuu sen mukaan missä kohdassa kädet ovat. Tästä selityksestä nyt ei varmasti saa mitään tolkkua. :D Mutta siis esim. toinen käsi alhaalla ja toinen ylhäällä ja kun on saanut namin maassa olevasta, nousee seisomaan ja saa ylemmästä kädestä namin. Tätä ollaan toki Sipsinkin kanssa alussa tehty, mutta etujalkojen ollessa paikallaan, ne kädet vaan pitää olla vähän eri asennoissa.

Nacholle vaikein liike on tällä hetkellä maasta istumaan nousu. Itsellenikin se oli vähän vaikea hahmottaa, mutta kun näin Tiltun koiran tekevän sen, niin eihän se sitten niin vaikealta näyttänytkään. Tätä pitää vaan nyt harjoitella parina istumisesta maahanmenon kanssa. Tällä hetkellä Nacho nousee maasta aina seisomaan ensin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti