25. elokuuta 2014

Nachon kanssa Jessican koulutuksessa

Oltiin Jessica Svanljungin yksityiskoulutuksessa eilen (25.8.2014) Nachon kanssa. Jaettiin vuoro tollerin omistajan Tiinan kanssa, joka on UMN:lta tuttu.

Nacho on mielestäni tosi nopea oppimaan, mutta jotenkin välillä tuntuu, että jään junnaamaan paikalleen, enkä sitten osaa viedä eteenpäin niitä asioita. Otettiin ihan perusasioita, sellaisia mitä ollaan nyt treenattu, että saisin vahvistusta siihen missä kohti ollaan ja miten tästä eteenpäin.

Ekana seuraaminen. Perusasentoon Nacho osaa tulla kivasti ja se on sillä jo aika vahva toimintamalli. Tai no, niin kauan, kun mun käsi on alhaalla. Koskee myös herkästi kättä, mutta Jessican mielestä siitä ei tässä vaiheessa kannata välittää. Sen sijaan liikkumisessa se on tosi paljon kädessä kiinni. Tätä voisi opettaa ihan namista luopumisen kautta, eli käteen nami ja kun Nacho selkeästi luopuu siitä ja katsoo kasvojen suuntaan, niin jes ja nami. Ensin paikallaan ja sitten liikkeessä.

Sain myös kovasti noottia siitä, että mulla on jatkuvasti kädet mahan kohdalla ja niissä on nameja. Nacho senkin takia katselee paljon käsiä, eikä kasvojen suuntaan. Eli nyt namit piiloon ja kädet sivuille!

Kun tehtiin vaan yhtä askelta, niin Nacho hakeutui nätisti sivuasentoon aina uudestaan. Eli myös tätä lyhyttä siirtymää voidaan tehdä, koska sillä on sen verran hyvä se perusasento. Josko sitten tajuaisi, että ei kannata siirtyä pois viereltä, kun heti kohta pitää kuitenkin siihen hakeutua. Se kun helposti irtaantuu sen verran, että saa paremmin katsottua kasvoihin.

Sen jälkeen otettiin zetan vaihdoksia. Nacho osaa jo jotenkin istumisen ja seisomisen, mutta sekoittaa näitä keskenään. Vaatii myös käsimerkkiä, että tekee hyvin. Jessica ohjeisti, että pidetään ne kädet taas siellä sivuilla ja jos tekee käsimerkin, niin nopea merkki ja sitten kädet takaisin sivuille.

Liikkeestä maahan meneminen on Nachon kanssa vielä kesken, kun sekoittaa herkästi kaukojen maahanmenoon, eli menee taakse. Zetassa (ja myöhemmin luoksetulossa) kun pitäisi tehdä liike mahdollisimman nopeasti. Tehtiin tätä pomppimisen kautta. Pari pientä pomppua ja sitten nopea maahanmeno. Nacho alkoi oikein kivasti tätä toteuttaa. Pitäisi vaan miettiä tähän eri käskysana.

Sitten oli Tiinan vuoro ja Nacho sai odotella omalla matollaan puolisen tuntia (tai no käytiin myös pihalla välillä). Paremmin se olisi levännyt autossa, mutta pakkohan tätäkin on harjoitella.

Seuraavassa setissä otettiin ensin kaukokäskyjä. Nacho pysyy kohtuullisen hyvin etujalat paikoillaan, mutta välillä liikauttaa toista jalkaa ja sitten helposti alkaa hötkyillä ja tehdä käskyjä itsekseen. Tässä mulla on myös kädet edessä ja Nacho kovasti katselee niitä ja odottaa nameja. Varsinkin sitten, kun ohjaajan pitäisi mennä kauemmas, tämä voi tulla ongelmaksi.

Kokeiltiin sitten niin, että namit laitetaan sivuille ja Nacho saa ottaa ne sieltä. Se rauhoittaa kovasti Nachon tekemistä (tosin aluksi tuijotteli niitä tosi paljon). Sitten pitää vaan olla tarkkana, että ei saa itsekseen tehdä, vaan ainoastaan käskyistä.

Seisomasta ja istumasta maahan menossa voi käyttää namia myös etujalkojen välissä, jolloin koira saa ottaa sen heti kun menee taaksepäin maahan.

Istumisesta seisomaan nousussa kannattaa tarkkailla, että nousee tarpeeksi ryhdikkääksi seisomaan (jättää välillä toisen jalan eteen, varsinkin, jos itse vaihtelee niitä asentoja).

Ehdittiin vielä nopeasti katsoa noutoa. Nacho kyllä noutaa kivasti, mutta tekee aikamoisen loikan kapulalle. Jessica kysyi, että meneekö tassut edellä ja en kyllä osannut vastata. Mielestäni ei kyllä yleensä kovin pahasti tee niin, mutta vähän kuitenkin nyt meni tassuilla.

Tähän kokeiltiin laittaa kapulaa eri paikkoihin, esim. eteen, niin että olen itse vielä koirankin takana ja näytän sille palloa ja sen jälkeen saa lyhemmältä matkalta hakea sen. Kokeiltiin myös sitä, että se itse kapula olisi palkka, eli heti uusi heitto kun koira tuo sen. Jessica myös suositteli kokeilemaan ruokapurkkia vaihtarina (sitä olen kyllä jonkin verran tehnytkin). Mutta varmaan nyt ylipäätänsä se, että tehtäisiin nättejä nostoja läheltä ennen pidempää heittoa, voisi auttaa siihen nostamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti