8. syyskuuta 2013

Nuorten koirien tokotreenit Hyvinkäällä 8.9.2013

Tänään oli nuorten koirien ringin treenit. Eihän tuo Sipsi kyllä enää niin kovin nuori ole, mutta saadaan kuitenkin vielä ensi kevääseen asti nauttia näistä koulutuksista. Tänään Hyvinkäällä oli aivan loistava sää, aurinko paistoi koko päivän, niin että t-paidassa tarkeni vallan hyvin.

Keväällä rinkiin valittiin uusia koirakoita, joten meitä oli nyt paikalla 11. Ryhmä jaettiin kahtia. Toisella puolella kenttää oli "kehä", jossa Pernilla Tallberg piti kokeenomaiset treenit ja toisella puolella Sanna Viitanen käsitteli yksittäisiä ongelmaliikkeitä. Homma meni tosi sujuvasti ja varsinkin noista kokeenomaisista treeneistä tuntui olevan hyötyä, Sipsi alkoi pitää huomattavasti paremmin kontaktia kehään mennessä ja siellä ollessa, kun sai välillä kehässäkin palkkaa.

Me siis olimme aluksi siinä Pernillan ryhmässä. Tehtiin ensin paikallamakuu. Sipsi oli ekana ja meni hyvin maahan, vaikka ei taas pitänyt kontaktia, kun Pernilla tuli kohdalle. Istumaan nousi hieman vajaaksi.

Sitten ekassa setissä tulimme vain kehään ja ensimmäisen siirtymän jälkeen palkattiin heti koira. Tämä meni ihan kivasti. Sitten seuraavassa setissä tehtiin muutama liike ja vasta sitten palkattiin koira. Tein metallinoudon ja seuraamista. Metallinoutoon Sipsi varasti, eikä reagoinut, vaikka huusin nimeltä. Kokeessa ehkä olisin yrittänyt saada sen pysäytettyä, mutta nyt annoin mennä, kun en halunnut eilisen jälkeen enempää ongelmia tähän (kun ei siis silloin lähtenyt ekalla käskyllä). Seuraamisesta palkkasin pienen matkan jälkeen suoraan liikkeestä.

Tässä vaiheessa otettiin uudestaan paikallaoloja, kun osa porukasta tuli myöhässä. Tehtiin ensin paikallaistuminen, jossa Sipsi taas valui maahan! En mennyt piiloon, mutta olin aika kaukana ja vaikka komensin Sipsiä, se ei noussut kauempaa. Kävin nostamassa sen ja lopun aikaa kyllä istui hyvin. Paikallamakuussa hytkähti edellisten sanoessa maahan (olimme tässä keskellä), mutta meni nätisti omalla. Nousi myös ihan hyvin istumaan, mutta edelleen vähän vajaaseen asentoon.

Sitten tehtiin vielä yksi setti, jossa otin pidemmän seuraamispätkän ja uudestaan sen metallin. Seuraaminen oli ihan mukavan tuntuista ja nyt metallikin meni täysin oikein, palkkasin suoraan hausta.

Tämän jälkeen Pernilla puhui siitä, miten koiralle olisi hyvä opettaa tuota kehässä kehuilla palkkaamista. Siten, että ensin vaan kehutaan, ja sitten vasta kaivetaan se "oikea" palkka esille. Hän sanoi, että Sipsi osasi tämän tosi hyvin ja pyysi meitä näyttämään muille miten me tehdään! Joten tehtiin sitten vielä lyhyt setti, jossa otettiin liikkeestä maahanmeno (halusin varman liikkeen) ja pieni pätkä seuraamista. Ja palkkasin siis tuossa välissä antamalla Sipsin hypätä minua vasten ja kehumalla sitä. Ja sitten lopussa vapauttamalla sen ja kehumalla ja sitten antamalla muutaman namin. Sai aika paljon jännitystä treeniin, kun kaikki seisoi kehän laidalla katsomassa, miten me tehdään. :D

Tämä kehäharjoittelu oli tosi hyvää treeniä Sipsillekin, vaikka muka ollaan usein tehty. Noh, huomasin nyt kuitenkin, että se alkoi aivan eri asenteella mennä sinne kehään ja katsomaan minua, kun oli saanut parit palkat suoraan siellä. Eli nyt pitäisi ottaa sitä purkkia taas enempi sinne kokeenomaisiin treeneihin mukaan, ettei se olisi aina siellä laukulla odottamassa.

Ruokatauon jälkeen tehtiin sitten Sanna Viitasen opissa merkkiä ja ohjattua noutoa.

Sipsi odottelemassa omaa vuoroaan

Ensin merkkiä. Sipsi osasi jo aika hyvin mennä, mutta naksuttimen kanssa voisi vielä hakea sitä suoraa asentoa. Itse voi siirtyä välillä eri suuntiin ja koiran pitää hakea suoraa linjaa merkin takana. Sitten kun niitä on tehnyt, niin välillä voi ottaa Sipsin pidemmältä "lennosta" merkille ja jos ei heti mene suoraan, niin korjauksesta kehut, mutta ei palkkaa. Sitten uusi yritys ja jos menee nyt suoraan, niin siitä palkka.

Sitten kun tehdään ohjattua noutoa tai ruutua, niin Sipsin voi aluksi vaan viedä merkille, ettei se liikkeen ennakoimisen takia jää vinoon.

Ohjatussa kannattaa tehdä vielä tosi paljon vahvistusta niistä suunnista. Vie vaikka vaan sen toisen puolen kapulan ja lähettää sille, ei eri puolia samassa treenissä vielä tässä vaiheessa. Sitten kohta voi pyytää treenikaveria viemään, mutta käydä ekoilla kerroilla vaikka itse näyttämässä. Ja tässä vaiheessa kapulat voi olla lähempänä merkin linjaa, jotta tulee kunnon kaarros. Tässä kun on ideana, että koira alusta lähtien oppii kääntymään kunnolla reunimmaisten suuntaan.

Ruutua tehdessä kannattaa myös paljon auttaa, kun lähettää merkiltä. Näissä ohjaajasta poispäin suuntautuvissa liikkeissä kannattaa auttaa alussa sen verran, että koira aina löytää sen minne sen pitäisi mennä, ettei sille tule epävarmuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti