18. toukokuuta 2015

Nacho Christan koulutuksessa

Olimme helatorstai-viikonlopun Ramin ja koirien (vanhuskoirat eli Emman ja Maxin jätimme pois) kanssa retkellä. Perjantaina 15.5. pysähdyimme Ylöjärvellä Christa Enqvist-Pukkilan koulutuksessa, kun olin siihen ilmoittautunut. Sipsillä oli juoksut, joten tein sitten molemmat setit Nachon kanssa.

Ekalla kierroksella tehtiin aluksi seuraamista. Nacho piti hieman paremmin kontaktin alussa, eikä niin paljon jäänyt tuijottelemaan hallia, mutta ihan perusasennossa Christan tekemät häiriöt olivat Nacholle liikaa ja sen oli vaikea pitää kontaktia. Paransi tosin sitten, kun muisti tämän treenin. Christa sanoi, että on turha lähteä tekemään vielä pidempää seuraamista ennen kuin kontakti on kunnossa perusasennossa kovemmissakin häiriöissä. Sitten myöhemmin voi tehdä myös vastaavia häiriöitä liikkeessä.

Teimme myös vähän zetan vaihtoja. Maahanmeno on edelleen aika haastava, kun ei olla sitä treenattu. Näytin Nachon tavallisen maahanmenon ja Christan mielestä kannattaa opettaa kaksi eri tapaa tehdä maahanmeno, jotta siitä saa nopeamman. Hän ei myöskään käyttäisi etujalkamaahanmenoa kuin kaukojen alussa. Näiden kahden maahanmenon erottelua pitäisi myös harjoitella.

Toisessa setissä kyselin neuvoja palkattomiin setteihin, kun Nachon vire niin kovasti niissä laskee. Christa sanoi, että niiden kanssa ei kannata turhaan kiirehtiä. Hän ei itse kisaa alle 3-vuotiaan kanssa EVL:ssä, vaan luo ensin kunnolla perustan. Eli voimme vielä rauhassa keskittyä Nachon kanssa pitämään hauskaa ja tekemään perusasioita kuntoon. Turha stressata siitä, että "pitäisi" lähteä vielä kisoihin.

Luoksetuloon pitäisi ottaa vauhtikuuri, koska Nacho hidasti aika selkeästi, kun se ennakoi sivuasentoa. Lisäksi sillä on perusasennot usein vinoja, joten niitä myös pitäisi treenata kuurina, joissa se tulee eri asennoissa suoraan perusasentoon.

Palkattomuusseteissä ja kokeenomaisessa toiminnassa Nacholle voisi opettaa jonkun "lähellä" käskyn, joka auttaisi sitä selviytymään kokonaisuudesta. Se olisi ikään kuin "liima", joka pitää liikkeiden välit yhdessä. Kaikki koirat eivät tämmöistä tarvi, mutta Nacholle se voisi olla selkeämpi. Lisäksi alkuja voisi palkita enempi ja venyttää sosiaalista kehua ennen varsinaista palkkaa.


Nacho odottaa omaa vuoroaan

Muiden treenejä en ehtinyt koko päivää seuraamaan, mutta pari juttua jäi mieleen:
  • Uusi "merkitön merkki" on varmaan opetettava koiralle eteenmenoja, jolloin se vaan menee suoraan eteenpäin, kunnes pysäytetään. Koiraa ei oikein voi opettaa menemään targetille, ettei se luule sivureunoilla mahdollisesti olevia teippejä targetiksi. Eli erilaisista häiriöistä huolimatta on vaan mentävä suoraan.
  • Merkin kierto voi ajan mittaan laajentua, jolloin koiralle kannattaa opettaa kaksi eri puolta kiertää. Toinen on se jonka koira itse valitsee ja sitä voi käyttää silloin, kun koira saa kiertää vähän pidemmän kaaren ja toinen, se koiralle "väärä" puoli on sellainen, jota käyttää sitten vaan virallisessa liikkeessä, jotta saa koiran menemään aivan tiiviisti merkin vierestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti