16. tammikuuta 2016

Tokotiimi Ylöjärvellä Mika Jalosen koulutuksessa 16.1.2016

Tällä kertaa tokotiimin koulutus oli Ylöjärvellä ja meitä oli kouluttamassa Mika Jalonen. Aloitimme aamun luennolla, jonka aiheina oli motivaatio, kesto ja suoritusvarmuus. Paljon oli tuttuakin asiaa, mutta ohessa muutama muistiinpano luennolta.

Motivaatio
 • Koiralla on tietty sisäinen motivaatio. Tämä voi olla vaikka ympäristön muutosten katselu. Kun yritetään opettaa katsekontaktia, koira voi lopettaa sen saadakseen katsella ympäristöä ja tämä tuntuu siitä hyvältä (jolloin sitä ei haittaa, vaikka menettää makupalapalkkion mahdollisuuden).
 • Motivaatiosanasta palkkaamalla superhyvällä palkalla voidaan vaikuttaa koiran tunnetilaan ja saada sille myöhemmin hyvä motivaatio kyseiseen tehtävään pelkällä motivaatiosanalla.
Kesto
 • Luo koiralle paljon kokemuksia ihmisen kanssa tekemisestä ja sitä kautta halu työskennellä ihmisen kanssa.
 • Anna koiran itse oivaltaa asiat -> "wau" -efekti (koiralle).
 • Virheet ovat vihjeitä, hyödynnä ne, mutta älä toista useita kertoja peräkkäin.
 • Koiran sitouttaminen kontaktiin: 10 makupalaa 50 sek, sitten 60 sek, 70 sek jne. Anna makupalat hiljaa (hiljainen hyväksyntä, mitä voi käyttää myös kokeissa). Makupalan syömisen ajaksi koira saa laskua päätä, mutta sen tulisi heti sen jälkeen ottaa itse kontakti.
Suoritusvarmuus
 • Suoritusvarmuutta zetan vaihtoihin saa sanomalla istu/seiso/maahan käskyjä eri nopeuksilla, istuen, hyppien, pysähtymällä seuraamisesta ja sanoen seiso (normaalisti koira pysähtyy istuen) ja muilla erilaisilla tavoilla vaihdellen.
 • Suorituspaikkakohtaiset tehtävät voi tehdä lähekkäin, esimerkiksi ruudun ja merkin vierekkäin ja lähettämällä vaihtelevasti niihin.
 • Ruutuun kannattaa lähettää max 2 kertaa ja sen jälkeen siirtää sitä.
 • Tunnarikapulat voi laittaa kertakäyttömukien päälle, jos koira menee niille liian vauhdikkaasti.
 • Jos koira epäonnistuu "käy siihen", eli mahdollisuus tekemiseen poistuu.   

Nacho valmiina omaan vuoroonsa

Sitten tehtiin koulutusta ryhmässä. Olimme aika loppupuolella Nachon kanssa, mutta se nukkui rauhallisena häkissä. Ekassa setissä otimme seuraamista ja juuri sitä kestoa siihen kontaktin pysymiseen. Kokeilimme testinä, että kuinka kauan sillä pysyy kontakti ihan perusasennossa. Ekalla kerralla pysyi n. 7 sekunttia ja sitten uusintakerralla jo 15 sekunttia. Ei kuitenkaan kovin hyvä tulos, eli tätä pitää ehdottomasti harjoitella! Turha lähteä liikkumaan, jos kestoa ei ole edes siinä helpommassa, eli paikallaan kontaktin pitämisessä. Ehkä ne häiriötkin ovat olleet Nacholle niin vaikeita, kun sillä ei nyt ole ihan kirkkaana se ajatus, että sitä kontaktia tulisi pitää niin kauan kunnes toisin sanotaan.

Nacho odottaa mitä tehdään seuraavaksi. Kuva Tiina Palmu.

Toinen setti olikin sitten aika lyhyt, mutta otimme tuon meidän "toisen ison ongelman" eli maahanmenon. Yritin nopeasti selittää mikä se ongelma on, mutta vähän kyllä tuntui, etten saanut sitä tarpeeksi hyvin selitettyä. Neuvoksi saatiin vaan tehdä sitä nopeutta ensin käsimerkillä ja sitten pienentämällä apuja. Noh, ehkä siinä oli hyvä ajatus, että pitäisi itse selvittää, että mikä se on, mitä teen silloin kun tekee nopeasti maahanmenon ja mitä teen eri tavalla silloin kun sitten hidasteleekin.

Palvova katse. Kuva Tiina Palmu.

Pari vinkkiä, mitä keräsin muiden vuoroilta:
 • Nouto-otteeseen vinkkinä harjanvarsi, eli hieman pidempi esine ja kun koira pitää sitä, kevyt tasainen veto sivulle, jotta pitää kunnolla
 • Etäisyyttä otettaessa yksi askel taaksepäin siten, ettei väliin jää tyhjää, ei vaikuta koiran toimintaan paljon. Kun tällä tavalla tekee toistoja paljon, välimatkaa saa lisättyä suht nopeasti.
 • Seuraamiseen takapään käyttöä tehostamaan neliö-harjoitus siten, että ohjaajan rintamasuunta säilyy koko ajan samana (sekä liikkumisnopeus). Koira siis ensin suoraan, sitten oikeaan, sitten taaksepäin ja sitten vasempaan.
 • Opetettaessa esimerkiksi kierron alkusignaalia, ensin pari kertaa reipas kierto tarpeeksi läheltä ja auttaen, sitten koirasta kiinni ja vihjesana "missä kierto" ja kun koira katsoo, heti vapautus kiertämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti