13. lokakuuta 2013

Nuorten koirien koulutus Porvoossa 12.10.2013

Eilen oli taas Uudenmaan nuorten koirien tokoringin koulutus. Tällä kertaa meitä kouluttamassa oli Nina Manner. Koiran kanssa koulutukseen osallistui 5 rinkiläistä, joten aikaa oli mukavasti käytettävissä.

Otimme Sipsin kanssa ensimmäiseksi käsittelyyn tunnarin. Sehän on nyt tehnyt tuollaista "suu auki" nuuhkimista, mutta tietenkään se ei nyt viitsinyt näyttää tätä koko ongelmaa. Saatiin kuitenkin hyviä vinkkejä miten tuota voi lähteä korjaamaan ja miten saadaan lisähaasteita tähän liikkeeseen.

Tässä näitä vinkkejä:
-Paljon yhden kapulan piilotusta ja hyvin vaikeitakin, että joutuu kunnolla haistelemaan ja käyttämään nenää.
-Kapuloiden piilotusta, niin että oma ja pari vierasta lehtien alla, osa näkyvissä. (Lehtiin ei saa koskea käsin.)
-Rauhoittuminen alkuun, joko niin että koiralle namipalkka ennen lähetystä, kun liikkuri sanoo käsky, tai niin, että muutama nami maahan ohjaajan eteen, josta koira saa kerätä ne ennen kuin lähtee kapuloille.
-Huomattavasti vaikeampia treenejä ja häiriötreenejä, esim. muutama kapula päällekäin, jossa oma alimmaisena, pallo tai muu lelu kapuloiden keskellä, oma kumallaan olevan merkkikartion sisällä, ihminen häiriönä kapuloiden vierellä / keskellä, iso määrä kapuloita jne.

=> Tärkeintä olisi siis nyt rauhallisuus lähtöön ja nuuhkimisen vahvistaminen!

Kun ensimmäinen kierros oli ohi, pidimme pienen ruokatauon, jonka jälkeen otimme paikallaolot. Sipsi istui nätisti, tosin tepsutti hieman kun palasin viereen. Paikallamakuussa meni maahan mennessä erittäin leveään asentoon ja siirsi sitä hieman kapeammaksi jossain vaiheessa. Jos haluaisi, niin sen voisi opettaa menemään kapeampaan asentoon opettamalla esim. isolla kosketusalustalla pitämään molempia etujalkoja siinä. Mutta enpä nyt tiedä onko tämä niin iso ongelma, että jaksaisin siihen kauheasti aikaa käyttää.

Seuraavalla kierroksella teimme kaukokäskyjä. Niistä ensimmäisenä maasta istuminen, jossa Sipsi nousee edelleen aika vajaaseen asentoon. Nyt se tietenkin nousi sitten aika hyvin, kun piti näyttää se ongelma. Mutta koska se osaa korjata toisella käskyllä, sitä voisi käyttää hyväksi ja korjata, jos ei nouse kunnolla ja siitä kehut, mutta palkka vain kun nousee kerralla oikein. (Jos ei ensimmäisellä käskyllä nouse hyvin, matka vähän lyhyemmäksi ja uusi yritys.) Palkkaus ylhäältä, niin että Sipsi on "orava"-asennossa.

Maasta seisomaan pitäisi opettaa vetäisemään etujalkoja alle. Tämän voisi tehdä niin, että laittaa Sipsin etujalat haralleen ja kun se korjaa ne alleen, palkkaa tästä. Jotta siitä seiso-käskystä tulisikin se etujalkojen korjaus alleen.

Seisomasta maahan. Tässä pitäisi ehkä vielä palata käyttämään kosketusalustaa välillä, jotta tekisi liikkeen kunnolla. Alusta voi olla välillä valmiina kentällä ja sitten voi mennä sen luo tekemään kaukokäskyt. Tässä Sipsi teki paremmin ilman käsimerkkiä. Jostain syystä unohdettiin tehdä seisomasta istumaan -vaihdot.

Viimeisellä kierroksella otimme seuraamista. Olimme harjoitelleet aiemmin kääntymisiä ilman koiraa, siten että käännöksissä otetaan aina pieni apuaskel vasemmalla jalallla. Ilman koiraa sujui hyvin, mutta Sipsin kanssa ei oikein vielä sujunut.

Pahin ongelma on kuitenkin se hössötys ja rauhallisempaa tekemistä voisi saada rauhallisella palkkauksella. Teimme niin, että heitin muutaman namin vasemmalle maahan ja kun Sipsi pitää hyvin kontaktia, se saa mennä hakemaan namit. Jos lähtee edistämään, heti pysähdys. Lisäksi Sipsillä oli vaikeuksia, kun tulimme lähelle seiniä tai muita esteitä, joten niitäkin pitää harjoitella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti