12. huhtikuuta 2017

Jessican koulutuksessa

Otin molemmat koirat Jessica Svanljungille koulutukseen.

Aloitin Sipsin kanssa tekemällä kierron. Kun oli uusi paikka ja Sipsille on varsinkin se kierto ollut vaikeaa, niin Jessica ehdotti, että palkkaan ensin pelkän kierron ja vasta sitten koko liikkeen. Sipsi teki hienosti kierron ja palkkasin siitä. Seuraavalla kerralla teki taas hienosti kierron ja pysähtyi hyvin, mutta sitten ei millään meinannut tajuta noutaa, vaan meni koko ajan uudestaan kiertämään. Ilmeisesti nyt on tarpeeksi mukavaa ja kannattavaa tehty kierrosta. Jessica sanoi, että nyt ennen koetta kannattaa tehdä vielä muutama treeni siten, että palkkaa ensin yhden kierron ja sen jälkeen ottaa myös noudon, jotta pysyy kuitenkin koko liikkeen idea muistissa.

Sitten teimme ruudun eteenmenon ja Sipsi meni tosi hienosti! Olen tehnyt sille kuuria ihan näkyvillä purkeilla ja se on selvästi saanut siitä varmuutta. Sipsi meni hyvin myös ruutuun, tosin ennakoi vähän maahanmenoa. Tehtiin vielä lopuksi toinen eteenlähetys siten, että purkki oli valmiina.

Sen jälkeen vaihdoin koiraa ja tein Nachon kanssa kokeenomaisen treenin, jossa oli seuraaminen, liikkeestä seisominen, nouto, kaukot, hyppy ja ruutu.
-Seuraamisessa Nachon kontakti eli aika paljon, varsinkin täyskäännöksissä ja pysähdyttäessä ehti vilkuilla muualle. Juoksussa otti etäisyyttä.
-Liikkeestä seisomista ei tehnyt, meni istumaan. Uusittiin ja istui silti.
-Noudossa haki nätisti, mutta pari kertaa pyöräytti sivulle tultaessa ja irrotuksessa käänteli vähän myös. 
-Kaukokäskyissä ei keskittynyt alussa ja meni huonolla tekniikalla maahan. Oli korvat luimussa ja ekalla maahanmenolla kääntyi katsomaan taakse ja meni väärin maahan. Sen jälkeen paransi vähän, mutta lopussa ei noussut perusasentoon kuin tokalla käskyllä.
-Hyppy meni hyvin, nyt ei ollut mitään aikomusta varastaa.
-Ruutu meni myös hyvin, meni kivalla vauhdilla ja hyvä pysähdys ja maahanmeno. Tosin kun menin viereen, se pomppasi ylös, joten sitä pitää myös harjoitella.

Teimme sitten erikseen liikkeestä seisomista. Jessica neuvoi tekemään siten, ettei katso Nachoa. Esim. peruuttaa ja katsoo koko ajan alaviistoon kun käsky tulee. Sitten voi tehdä sivuttain Nachoon nähden ja sitten Nacho takana. Ja mielellään niin, että kehuu heti kun koira jää oikeaan asentoon, mutta menee rauhassa sen luo palkitsemaan, ei heittopalkkaa, jotta liikkeeseen tulee rauhallisuutta ja se malttaa paremmin keskittyä itse sanaan. Koska liike on niin vaikea Nacholle, pitäisi onnistumisia saada ja yksi tapa miten koiraa voi auttaa on käsimerkillä siten, että ensin seurauttaa käsi nyrkissä, sitten vapauttaa sormet alas juuri kun antaa käskyn. Tämä tuntui toimivan Nacholla melko kivasti. Ja tämän lisäksi vielä alkuun vihjesana siitä mikä liike on tulossa.

Sitten teimme noutoa ja siihen saimme vinkin irroitukseen ottaa kapula Nacholta oikealla kädellä oikeasta laipasta. Tämän avulla Nacho ei niin väistä/ennakoi vasemman käden liikettä. Lisäksi sitä sivulle tuloa pitäisi vielä vahvistaa, ettei siinä käännä kapulaa ja tulee suoraan. Voisi myös ihan vaan kehua kun pitää hyvin, kun treenaa liikkurin kanssa ja kisanomaisesti, jottei sen takia pyörittele, että odottaa niin kovasti sitä luovutusta.

Ehdimme tehdä vielä vähän seuraamista. Nacholle oli tässä vaiheessa paikka jo tuttu, joten se piti paljon paremmin kontaktia. Juoksuun kokeilimme miten mun käsien asemointi vaikutti Nachoon ja käsien pitäminen vähän alempana auttoi selvästi sitä seuraamaan paremmin. Jos se meinaa ottaa etäisyyttä, pitäisi käsky vaan toistaa. Ja palkkaus siten, että se ei aina tulisi vasemmasta taskusta vaan esim. oikeasta kädestä selän takaa vasempaan siirtäen ja mielellään perusasennosta, kun Nacho on lähellä.

Jessica kehoitti myös miettimään, miten Nachon kokeenomainen/koe-suoritus kannattaa tehdä. Nyt otin sen suoraan autosta ja se oli aika villi ja ryntäili joka suuntaan, katseli paikkaa ja liikkuria, eikä keskittynyt. Sille voisi olla parempi saada hieman katsella paikkaa ja tehdä pieniä pätkiä seuraamista ja saada vähän palkkaa, että se muistaisi, että täällähän piti tämmöistä puuhata. Olen ehkä itse hakenut enempi sitä intoa, mutta toisaalta se voisi olla parempi, että olisi ihan rauhallinen ja keskittyisi tekemään liikkeet oikein ja siististi. Vaikka se itsestä tuntuu vähän sellaiselta vaisulta, kun se ei ole samanlainen hössöttäjä kuin Sipsi, mutta toisaalta olisihan se parempi tehdä oikein ja kauniisti, kuin vauhdilla ja väärin. Ja näköjään sitä vauhtia kuitenkin löytyy tarvittaessa.

Kuvituskuva, eipä tullut kuvattua treeneissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti