13. joulukuuta 2012

Heidi Pesosen koulutus 10.12.2012

Uudenmaan noutajakoirayhdistyksen järjestämä koulutusilta, kouluttajana Heidi Pesonen. Aikaa pari tuntia ja 4 koirakkoa, joten noin puoli tuntia per koirakko. Kyselin neuvoja tuohon meidän koetilanne-ongelmaan, eli ennakoimiseen. Heidi kysyi aluksi, että olenko tehnyt häiriötreeniä. En oikein tiedä olenko tehnyt sitä tarpeeksi, ainahan sitä välillä tulee tehtyä, mutta monissa jutuissa pitäisi kyllä tehdä vielä lisää.

Kokeilimme sitten tehdä maassa häiriötä ja pallon heittelyt Sipsi kyllä kestää hyvin, mutta jos joku tulee sanomaan sille "istu", niin sehän istuu. Tajusi kyllä sitten parin toiston jälkeen, että ei saa istua. Samoin namin perään meinasi ekalla kerralla lähteä, mutta kiellon jälkeen kieltäytyi siitä hyvin, vaikka olisi ollut ihan naaman edessä.

Sitten tehtiin kokeenomaisesti liike ja hyvinhän se tekee treenitilanteessa. Mutta Heidi sitten huomasi, että minulla on jotain epämääräisiä käsimerkkejä ym. mukana, mistä Sipsi ottaa merkkiä siitä mitä sen pitää tehdä. Joten minun pitää uskoa, että se pysyy paikallaan ja keskittyä siihen mitä itse teen. Ja treeneissä aina vapautus ilman loppuasentoa ja jos teen kokeenomaisen treenin, niin sitten liike voi vaikka päättyä seisomaan jäämiseen tai liikkeestä maahanmenoon. Eli jos joku juttu on koiralle vaikea, se voi kokeenomaisessa treenissä saada tästä välillä palkan.

Lisäksi oli puhetta siitä, että kokeenomaisia treenejä ei kannata kuitenkaan aina tehdä täysin kokeenomaisesti, ettei koira juuri opi tekemään asioita tietyllä tavalla ja ala sen takia ennakoimaan. Eli vaihtelua niihinkin.

Tehtiin vielä seisomaan jäämistä häirittynä ja siinä Sipsillä tuli tosi helposti teputusta, mutta pitää vaan selkeästi puuttua niihin. Ja sen lisäksi minun pitäisi olla selkeä vapautuksessa, ettei se lähde teputtamaan, kun laitan käden taskuun ottamaan namia.

Palkkasin Sipsiä muuten uudella kanipallolla ja se oli siitä hurjan innoissaan. Pitäisi varmaan vähän enempi palkkailla välillä lelullakin, kun se on nyt siitä innostunut. Lopuksi tehtiin vielä yksi kokeenomainen seisomaan jääminen ja palkkasin Sipsin ruokakupille, kun tulin takaa sen viereen (ilman sivuasentoa).

Olimme vielä toisen koiran tehdessä paikallamakuuta häiriökoirana ja Sipsi meni hyvin ekalla maahan, vaikka katsoi taas liikkuria tämän käskyttäessä. Tässä siis meidän täytyy jatkossa ottaa joku käskysana, jotta Sipsi katsoo minua, eikä liikkuria, jotta se olisi keskittynyt siihen käskysanaan, eikä tulisi turhaan tuplakäskyjä kokeissa.

Ainiin ja Sipsi on nyt alkanut vähän huonommin tekemään seisomaan jäämisen, kun olen tuota pysymistä yrittänyt liikaa painottaa, joten paljon pitää palkata suoraan seisomaan jäämisestä, jotta jäisi edelleen napakasti.

Eräs toinen koirakko teki ruutuun menoa, jos koira jää sivulle tai taakse, tätä voisimme Sipsinkin kanssa treenata joku kerta. Myös PM-kisoissa ainoa kultainennoutaja ehti juosta ruudun yli ja kun ohjaaja kutsui sitä eteenpäin, se meni etunauhasta yli. Eli olisi tärkeää, että tässä olisi myös selkeät korjaus käskyt, jotta koira voisi vielä jotain pisteitä saada, vaikka menisikin ekalla nauhasta sivuun tai takaa yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti