22. helmikuuta 2015

Hakutreeniä ihan kouluttajien kanssa

Lauantaina 21.2.2015 saatiin meidän hakuryhmää kouluttamaan Virpi ja Helene, kokeneet pelastuskoiraharrastajat. Meitä oli paikalla viisi koirakkoa ja kun kaikkiin kysymyksiin ja selittämisiin (ja koiran hakemisiin) vierähti jonkin verran aikaa, niin tuli sitten vietettyä treeneissä neljä tuntia.

Osaavammille koirille teimme kaistaleet, jotka oli hyvin tallattuja. Nämä auttavat koiraa etenemään suoraan ja tarpeeksi pitkälle. Toisaalta koira ei voi jäljestämällä löytää maalimiestä, koska jälkiä on niin paljon. Kouluttajat sanoivatkin, että haussa on tärkeää aina treenata kunkin koiran omien haasteiden ja vahvuuksien mukaan, ei ole mitään yleistä tapaa, joka sopisi kaikille.
Myöhemmin näihin kaistaleisiin voi tehdä vielä pienen lisäsuikaleen (ikään kuin L-kirjaimen muotoisen lisän), jotta koira oppii tekemään kunnon laatikon muotoisen haun.

Aloittelevampien koirien kanssa tehtiin viuhkaa, eli sellaista, että maalimies vaan lähti kävelemään metsään (ehkä vähän yskien samalla) ja koiran ohjaaja käveli keskilinjaa saman aikaisesti. Sitten aina välillä maalimies meni hieman piiloon ja koira lähetettiin samantien sinne. Kun koira löysi sen ja se oli palkittu, maalimies jatkoi taas matkaa, edeten koko ajan viuhkan muotoisesti poispäin koirasta. Kun koira tiesi jo, että maalimies on siellä, se eteni aika pitkällekin etsimään sitä.

Sitten kun koira jo vähän tajuaa ideaa, sen voi pyöräyttää ympäri ennen lähetystä, jotta hieman unohtaa paikkaa (ja joutuu etsimään) ja myöhemmin kävellä muutamia askeleita keskilinjaa takaisinpäin, palata lähetyspaikalle ja vasta sen jälkeen lähettää. Osaavammalle koiralle voi tehdä niin, että vie sen välissä autoon ja sitten tuo uudestaan ja maalimies on samassa paikassa kuin mihin koira aiemmin näki sen menevän. Lisävaikeutusta voi tehdä myös kahdella maalimiehellä, jotka kummatkin etenevät saman aikaisesti keskilinjan kummallakin puolella.

Nachon kanssa tehtiin sitten tuuli-ilmaisu, koska en uskaltanut päästää sitä irti patin leikkauksen takia. Tehtiin tämä aikalailla niin kuin oli tarkoitus tehdä silloin kerran, mutta nyt oli vaan huomattavasti helpompi tehdä, kun oli osaava ihminen katsomassa ja hän heti sanoi, kun Nacho sai vainun ja milloin se kadotti sen. En oikein itse edelleenkään osannut katsoa sitä, toki Nacho meni kivasti määrätietoisesti vetämällä siihen suuntaan, mutta jotenkin vaan en osaa vielä katsoa meneekö "muuten vaan" vai hajun perässä. Hienosti kuitenkin tosiaan löysi maalimiehen. (Ja oli jo autolta asti ihan innoissaan menossa hommiin, että selvästi on nyt oppinut tämän idean.)

Nachon työntekoa ei otsa-arpi yhtään haittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti