29. joulukuuta 2014

Nachon vuoden viimeinen tokotreeni

Tämän vuoden viimeinen treeni Nina Mannerilla oli aika viileissä tunnelmissa, kun ulkona oli -18 astetta, eikä halli ole lämmitetty. Onneksi siellä nyt ei ihan niin kylmä ollut, vaikka melko vilpakkaa olikin. Itse treenit menivät kuitenkin tosi kivasti, joten ei paljon kylmä harmittanut.

Teimme ensin tunnaria. Nina vei vieraat kapulat ja vein itse oman niiden joukkoon. Nacholla oli hirveästi virtaa, joten eka toistolla juoksi vaan kapuloille ja pikaisen nuuhkaisun jälkeen nappasi lähimmän. Hieman moitin sitä ja otin askeleen lähemmäs (olin jo valmiiksi suht lähellä, vain muutaman metrin päässä) ja lähetin uudestaan. Nacho oli hieman rauhoittunut ja nuuhki hyvin ja toi oikean. Nina sanoi, ettei olisi kovin huolissaan, jos nuori koira ei liian korkeassa vireessä ollessaan pysty tekemään. Hänen mielestään kuitenkin näytti, että Nacholla on jo idea siitä, mikä on tunnari.

Nina neuvoi lisäämään myös matkaa jo tässä vaiheessa, jotta se ei sitten myöhemmin tule olemaan ongelma. Kokeilimme niin, että jätin Nachon noin 10 metrin päähän ja vein itse kapulan (Ninan vieraiden kapuloiden keskelle) ja jäin lähelle. Lähetin Nachon normaalilla "nuuhki"-käskyllä ja kun se oli tulossa kapuloille, annoin sille yhden makupalan. Se olikin jo hyvää vauhtia ryntäämässä kapuloille, joten pieni ruokatauko oli paikallaan. Tämän jälkeen se nuuhki kivasti ja löysi oikean.

Nina kehui kovasti Nachon tekemistä ja sanoi, että tämä on hyvä tapa saada siihen vauhti mukaan, mutta namilla pysäyttämällä koira oppii ajattelemaan, että kapuloille tullessa kuuluu hiljentää vauhtia ja keskittyä nuuhkimiseen. Nyt vaan sitten paljon toistoja eri paikoissa ja erilaisilla muodostelmilla. Hyvät pohjat on jo tehty.

Lisäys: Tuli vielä mieleen, kun Sipsin kanssa treenasin, että Nina neuvoi laittamaan kapulan välillä myös reunoihin, vaikka kokeissa se ei ikinä siellä olekaan. Kokeneet koirat kun muuten helposti hyppäävät sen reunimmaisen yli, eivätkä nuuhki sitä. Sipsin kanssa kävikin niin, että se nappasi viereisen, kun laitoin reunimmaiseksi oman kapulan. Lisäksi voi tehdä kaikkia erilaisia muotoja, eikä ainoastaan suoria ja ympyröitä, joita kokeissa on.

Kun aikaa vielä jäi, niin otimme myös ruutua. Näytin miten olen nyt sheippaamalla tehnyt Nacholle ruudun paikkaa. Ekalla toistolla Nacho ei oikein muistanut ja meni heti ruutunauhan taakse. Sen jälkeisillä toistoilla haki paremmin paikkaa, mutta tarjosi välillä merkin takaa ja ruudun sivussa. Haki kyllä sitten uudestaan paikkaa, kun niistä ei saanut palkkaa. Välillä löysi myös hyvin paikan ruudun keskeltä. Nameja joutui kaivelemaan nurmimatosta.

Nina kyseli olenko tehnyt jotain muuta ja kerroin, että olen näyttöjä tehnyt, mutta niissä Nacho helposti alkaa haistella, eikä välttämättä aina löydä sitä paikkaa sen paremmin. Näytin näitä ja Nacho tosiaan alkoi haistella. Kokeiltiin sitten niin, että Nina kävi näyttämässä paikan, mutta hän vain seisoi ja taputti käsillään. Nacho meni paljon paremmin siihen kohtaan. Kokeilimme näitä pari toistoa. Sitten vaihdoin palkan palloon ja se toimikin paljon paremmin, Nacho meni huomattavasti kovemmalla vauhdilla, eikä alkanut enää nuuhkia.

Nina neuvoikin, että alussa voisi aina tehdä yhden näytön, jolloin Nacho tajuaa paremmin mennä oikeaan paikkaan ja sen jälkeen voi antaa sen tarjota. Pallopalkka tuntui toimivan huomattavasti paremmin kuin namit ja kun Nacholla alkaa olla jo olla joku käsitys ruudusta, niin voisi siirtyä siihen, koska toistoja ei tarvitse enää saada niin paljoa. Nina sanoikin, että hyviä treenejä olen tehnyt, kun niin vähällä treenaamisella on näin hyvällä mallilla.

Oikein mukavat vuoden viimeiset treenit. :)

Auton takaluukku oli jäätynyt kiinni, joten Nacho pääsi treenimatkaksi etupenkille (ja sai toki pepun lämmityksen).

1 kommentti:

  1. Hyvä vinkki tunnariin! Kiitos, kun jaksat kirjoittaa treeneistä niin hyvin. :)

    VastaaPoista