1. joulukuuta 2014

Nacho pääsi tokokurssille

Aloitettiin Nina Mannerin tokokurssilla (maanantaisin 6 kertaa). Tunnin ryhmässä on neljä koiraa ja tehtiin vuorotellen niitä juttuja mitä itse halusi tehdä (ryhmässä karjakoira, toinen kultsu ja airedalenterrieri).

Aloitimme Nachon kanssa seuraamisella. Perusasento on sillä ihan hyvä, mutta liikkumisessa kontakti ei pidä vielä kovin hyvin. Tein askeleen, kaksi askelta ja neljä askelta ja ne se teki hyvin. Nina sanoi, että sillä on hyvä paikka ja suora asento. Nyt vaan pitäisi sitten pikkuhiljaa kasvattaa matkaa. Lisäksi voisi tehdä edelleen sitä Jessican neuvomaa häiriöharjoitusta, jossa nami on kädessä. Nacho teki sitä aika hyvin, mutta paikallaan tekemisessä ja liikkumisessa on jo niin suuri ero, että paikallaan voisi tehdä käden heiluttelua, niin että kontakti pysyy silti. Myös ulkoisia häiriöitä voi lisätä pikku hiljaa.

Tein sitten vielä vähän käännöksiä ja niitähän Nacho ei osaa. Ajattelin, että se olisi kauheasti pomppinut, mutta oli sen verran rauhallisessa vireessä, että siirtyi vaan nätisti mukana. Vasempaan käännös oli vaikein ja siihen voisi ottaa edelleen sitä pesuvadin päällä takapään käyttämistä. Samoin edestä perusasentoon tuloon, jotta oppisi vielä paremmin käyttämään takapäätään. Nina sanoi, että kasvavalla koiralla voi olla sen verran erilaisia vaiheita kasvussa, ettei välttämättä osaakaan eri mittaisten jalkojensa kanssa tehdä samoja asioita kuin aiemmassa kasvuvaiheessa on tehnyt.

Sitten  tehtiin vähän maahanmenoa (ajatuksena zetan ja luoksetulon "syöksymaahanmeno"). Näytin miten ollaan tehty sitä hypyn kautta ja kyselin, että miten siitä sitten pitäisi jalostaa liikkeestä tekemistä. Nina sanoi, että kun tekee niin ison hypyn, niin tekee paljon töitä myös takajaloilla, vaikka se ajatus pitäisi lähinnä olla etujalkojen maahan lämäyttämisestä. Kokeiltiin sitten niin, että Nacho vaan seisoo takajaloilla ja menee siitä maahan. Se sujuikin ihan kivasti. Siitä sitten pikkuhiljaa voi kokeilla liikkua vähän ja tehdä sen liikkeestä.

Kysyin myös, että kannattaako Nacho opettaa menemään perusasennosta maahan etujalat paikoillaan vai läväyttämällä etujalat maahan. Hän sanoi, että hyvin voi mennä etujalat paikoillaan maahan, mutta voi myös opettaa esimerkiksi luoksetuloon läväytyksen erottamaan sitä mielialaa mikä liikkeeseen liittyy.

Muuta ei omalla vuorolla ehdittykään. Väliajat treenailin vähän paikallamakuuta ja seisomaan ja istumaan jäämistä liikkeestä sekä kaukokäskyjä. Halli oli melko vaativa, kun molemmilla puolilla oli agilitykentät ja (tietenkin) haukkuvia koiria.

Kysyin vielä lopuksi Ninalta kaukokäskyistä, koska olimme juuri taannoin jutelleet Tuijan kanssa niistä, kun hän oli kuullut, että jatkossa tuomarit tulevat ehkä kiinnittämään enemmän huomiota siihen, ettei koira nouse maasta istumisessa ja istumisesta maahanmenossa seisomisen kautta. Näytin Ninalle miten Nacho tekee. Hänen mielestään Nacho nousee maasta istumisessa välillä hieman seisomisen kautta, riippuen missä vireessä sen tekee. Jos tekee korkeammassa vireessä, hypähtää vähän paremmin istumaan, eikä siitä hänen mielestään voisi mitään huomauttaa. Liikkeessä pitäisi tehdä työ lähinnä takajaloilla, joten täytyy treenata niitä lihaksia tähän liikkeeseen. Nacholla alkaa olla jo aika varma ajatus etujalkojen paikallapitämisestä, joten varmaan tähän voisi virettäkin yrittää nyt nostaa ilman, että tekniikka kärsii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti