10. lokakuuta 2015

Kokeessa Janakkalassa

EVL Janakkala 10.10.2015, tuomari Timo Pussinen.

Paikallaistuminen 0
Paikallamakuu 7,5
Seuraaminen 5,5
Zeta 6
Luoksetulo 8,5
Ruutu 0
Ohjattu nouto 7
Kierto-ohjattu 6
Tunnistusnouto 6,5
Kaukokäskyt 6

Yhteensä 172 p. Sijoitus 1/2.

Lähdettiin viime hetkellä tähän kokeeseen, vaikka olin suunnitellut aina useamman viikon treenitaukoa kokeiden välille. Meni kuitenkin viimeksi sen verran hyvin, että ajattelin kokeilla nyt heti uutta koetta.

Ensimmäisenä liikkeenä oli kiertohässäkkä. Onneksi ei oltu ekoina vuorossa, koska en ollut muistanut katsoa mikä asento siinä tehtiin. Liikkuri pyysi meidät jo sisään ja kysyin siinä vaiheessa tuomarilta, että aikooko hän tehdä juoksutarkistuksen. Onneksi se nyt ei mitenkään sekoittanut meidän pasmoja, vaan sain hyvin tehtyä Sipsille sen alkuvihjeen. Sipsi meni melko hyvin kiertoon, vähän hidasteli kapuloiden kohdalla, mutta ohitti ne kuitenkin hyvin. Kiersi myös hyvin, mutta sitten jäi katsomaan jotain merkin takana olevaa. Kutsuin sen luo ja lähti tulemaan. Istuminen oli ehkä hieman hidas. Otti kuitenkin nyt hyvin kapulan ja hyppäsi avoesteen hyvin. Oltaisiin mun puolesta voitu enempikin pisteitä tästä saada kuin kutonen, mutta ehkä se lisäkäsky ja merkin takana viivyttely sitten vei pisteitä.

Seuraavana oli tunnari. Kapulat olivat T-muodossa. Sipsi nuuhki aika pitkään ja avasi jo suunsa yhden (väärän) kohdalla, mutta jatkoi sitten etsimistä. Kerran tai pari korjasi kapulan asentoa paluussa ja piti vähän löysästi myös sivulla, mutta 6,5 pistettä kuitenkin oikean kapulan tuomisesta pienellä ekstra nuuhkimisella ja kapulan korjaamisella on aika vähän. Vauhti sekä kapuloille, että sivulle oli kuitenkin hyvä, eikä ollut mun nähdäkseni mitenkään vino.

Sitten ekan setin vikana liikkeenä kaukokäskyt. Sipsi oli taas hyvin keskittynyt ja teki kaikki vaihdot hyvin. Hieman meni taas sivuun seisomasta istumaan ja seisomasta maahan ei tehnyt täysin oikealla tekniikalla. Oli hieman tullut eteenpäin siitä mihin jätin Sipsin. Kuitenkin hyvät reippaat vaihdot ekoilla, niin olisi tästä nyt voinut vähän enemmän kuin kutosen antaa.

Toka setti alkoi luoksetulolla. Sipsi pysähtyi kohtuullisen hyvin molempiin stoppeihin ja tuli reippaasti sivullekin. Kait 8,5 oli sitten tuon tuomarin hyvä numero.

Seuraavana ruutu. Eteenmeno oli merkitty pienillä teipin pätkillä, joita hädin tuskin näki. Sipsi meni suhtkoht kivasti kuitenkin niiden kohdalle, enkä viitsinyt alkaa korjailemaan keskemmälle, kun jos en itse näe, onko se sisällä, niin tuskin sitten (kauempana seisova) tuomarikaan. Lähti kivasti ruutuun, mutta kun ruutu oli aika lähellä seinää, niin hiljensi sitten aika paljon vauhtia. Oli kuitenkin ihan selkeästi ruudun sisällä. Mutta taas maahanmenolla tuli hieman eteenpäin, sitten istumisen kautta maahan niin että tassut olivat ulkona. Tein kuitenkin loppuun asti ja koska tuli kivasti seuraamaan, kehuin siitä.

Sitten zeta. Sipsi seurasi taas aika huonosti, tosi kaukana. Seisominen meni ok, mutta ei istunut, kun ei taas yhtään keskittynyt keskipätkällä. Maahanmenon teki onneksi hyvin. Tästä kutonen on ihan ansaittu.

Sitten ohjattu nouto. Sipsi meni ihan kivasti merkille, vähän ehkä oli taas vinossa. Olin arponut meille oikean ja toki siellä oli se ruutu oikealla. Joten Sipsi menikin sitten ruutuun ensin. Pysäytin ja ohjasin kapuloille ja haki sitten ihan hyvin. On vaan niin tympeää menettää tuollaisista pisteitä, mutta kun en vaan millään jaksaisi panostaa tähän liikkeeseen niin paljoa, että alkaisin kaikki mahdolliset häiriöt treenaamaan. Josko vaan toivoisin, että seuraavalla kerralla sattuisi taas helppo suunta. Tästä kuitenkin seiska.

Viimeisenä yksilöliikkeenä seuraaminen. Sipsi oli selvästi jo vähän väsynyt ja intoili ruoan perään, joten oli aika edessä. Peruutus meni hyvin kunnes taas käännöksen ja pidemmän pätkän jälkeen hajosi. Pitäisi treenata ihan kunnolla pitkää seuraamista, kun menee sitten epävarmaksi, kun on jonkin matkaa tehty. Juokseminen oli taas tosi löysää ja lopussa jäi ihan totaalisesti (mentiin tosi lähelle seinää juosten) ja hakeutui oikealta puolelta loppu perusasentoon. Joltain toiselta tuomarilta kyllä noista parista selkeästä virheestä huolimatta oltaisiin saatu varmaan enempi kuin 5,5 p.

Paikallaolot olivat sitten vikana, eikä mua enää yhtään innostaneet ne. Sipsikin oli aika väsynyt. Huomasin, ettei se oikein jaksa keskittyä, mutta en jaksanut sille mitään sanoa, kun noilla nyt ei tässä vaiheessa ollut enää väliä (vaikka en tosin tiennyt pisteistä muuta kuin, että ruutu meni nollille, joten ykköseen ei olisi mahkuja). Sipsi oli sitten jossain vaiheessa mennyt maate istumisesta. En ole harjoitellut sen nostamista ikinä. Liikkuri ohjasi meidät kehän laitaan ja meni seisomaan Sipsin taakse. Olin ihan ihmeissäni, että milloin menemme 10 metriin ja kun tuomari sitten sanoi, että voin antaa sille käskyn, kysyin, että täältä toiselta puolelta kenttääkö se pitää antaa, että eikö me siirrytä ensin 10 metriin ja sitten tuomari tajusi, että niin tosiaan, se pitääkin varmaan siirtyä ensin. Sain siitä 10 metristä Sipsin nostettua istumaan toisella käskyllä. Sipsi meni kuitenkin takaisin maate viereisen käskystä. Saatiin kuitenkin 7,5, eli yllättävänkin paljon pisteitä. Luokse Sipsi tuli ihan reippaasti.

Tuntuu kyllä vähän tympeältä, että tämä uusi EVL on niin vaikea. Jos ei ihan normi suorituksesta saa kuin 6 pistetä, niin ei me ikinä saada sitä ykköstä. En haluaisi ajatella niinkään, että tämmöisen "tavallisen" koiran kanssa joutuu hirveän tarkkaan miettimään kenelle tuomarille sen voi viedä, että jotain pisteitä voi saada. Miksi tuollaisessa ihan tavallisessa tokokokeessa pitää olla niin älyttömän tarkka pisteistä? Onko pieni eteneminen kaukoissa tosiaan niin iso virhe tai tunnarin pieni kääntely suussa? Eikö se oleellisempi asia, eli oikeat vaihdot ekoilla käskyillä ja suhtkoth hyvin paikallaan pysyminen tai oikean kapulan tuominen, pitäisi olla se mistä niitä pisteitä saa. Kyllä tympäisee! Sipsi oli kuitenkin hieno ja taitava ja iloinen, kuten aina, sehän se on tärkeintä. :)

Vaikka ei tulosta tullutkaan, saatiin kuitenkin lohdutuspalkintoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti