24. lokakuuta 2015

Tokokoe

EVL Hausjärvi 24.10.2015, tuomarina Riitta Räsänen.

Paikallaistuminen 10
Paikallamakuu 8,5
Seuraaminen 6,5
Zeta 6
Luoksetulo 7
Ruutu 0
Ohjattu nouto 8
Kierto-ohjattu 0
Tunnistusnouto 10
Kaukokäskyt 8

Yhteensä 188,5 p. Sijoitus 1/1.

Paikallaolot olivat taas viimeisinä, joten yksilöliikkeillä aloitettiin. Olimme ainoa koira kokeessa. Aloitus venyi ja venyi ja vein jo kerran Sipsin takaisin paikalleen, kun se vaan ei tuntunut alkavan. Sitten viimein päästiin aloittamaan.

Liikkeet tehtiin kahdessa osassa ja välissä oli jonkin verran aikaa. Palkkasin Sipsin parilla broilerinkaulalla. En muista enää liikejärjestystä, mutta tässä nyt kommentit liikkeistä.

Seuraaminen oli aika normaalia Sipsin koetasoa. Peruuttaminen meni hieman paremmin, mutta taas aukeni loppua kohti ja varsinkin käännöksen jälkeen. Juoksussa jätätti.

Zetassa ei tehnyt ensimmäisenä olluttta istumista, vaikka oli kyllä ihan suhtkoht hyvin mukana. Muut asennot teki, mutta seuraaminen oli kovin väljää ja tuomari sanoi myös, että olisi toivonut sen lähtevän paremmin mukaan seuraamiseen, mutta mun mielestä se oli aika tavallinen. Tästä siis 6.

Luoksetulossa lähti tosi kovaa, mutta pysähtyi aika hyvin. Meni myös maahan ihan hyvin. En muista mistä tuomari vähensi pisteitä.

Sitten ruutu. Ensinnäkin liikkuri oli unohtanut normaalin merkin "ympyrään" lähettämiseen ja jouduin itse sanomaan siitä. No, ei se mitään, sanoin sitten Sipsille pari kertaa, että "missä on" ja se katsoi ihan hyvin eteen. Sitten kun liikkuri sanoi, että liike alkaa ja käsky, Sipsi hötkähti, koska se tuli sen verran nopeasti sen jälkeen, kun olin sanonut tuon virittelyn. Lähti hyvin merkittömälle, mutta jäi vajaaksi. Toisella käskyllä hyvin oikeaan kohtaan. Ja todella hienosti ruutuun! Ja hyvä pysähdys ja vaikka maahanmeno oli edelleen huono (tätä ei olla edes treenattu!), niin jäi selkeästi ruudun sisään. Sitten kuitenkin kävelyosuudella, kun liikkuri sanoi käsky ja käänsin päätä huutaakseni Sipsiä, huomasin, että se oli jo lähtenyt. Koska varastaminen olisi ollut 5, ei liike kärsinyt enää ottaa tuota toista ohjausta, vaan tuli nolla. Hienoa kuitenkin, että nyt paikka oli oikea!

Ohjatussa noudossa Sipsi ei lähtenyt ekalla käskyllä merkille vaan jouduin toistamaan käskyn. Sen jälkeen lähti hakemaan vasenta, mutta meinasi mennä luoksetulon merkkiä kohti, mutta sitten onneksi itse huomasi kapulan ja haki sen hyvin. Tuomari kehui otetta ja saatiin 8, koska tuli tuo yksi ylimääräinen käsky.

Kierto-ohjattu olikin sitten ihan katastrofi. Ensinnäkin varusteet eivät olleet valmiina, vaan liikkuri lähti viemään merkkiä (yritin näyttää tämän Sipsille) ja esteitä. Esteetkään eivät tietenkään olleet oikeissa korkuuksissa, vaan niitä piti myös säätää. Ja sitten kun kaikki oli "valmista", niin totesin, että eikö nuo esteet nyt ole aivan liian sivussa, kun olivat 5 m keskilinjasta. Niitä sitten siirrettiin. Sitten liikkuri lähti viemään kapuloita, jätti ensimmäisen kapulan aivan väärään linjaan, korjasi sen, jätti keskikapulan, tuomari huomautti siitä, joten hän poisti keskikapulan ja vei sentään sen viimeisen oikeaan paikkaan. Tässä säädössä meni aika kauan aikaa ja kun liike ei muutenkaan ole Sipsille varma (+punainen merkki vihreällä tekonurmella), niin sehän sitten meni kapuloille. Ekalla annoin uuden kierto käskyn, mutta meni toiselle kapulalle ja otti sen vaikka sanoin seis. Käskin irrottaa ja ohjasin uudestaan kiertämään. Silloin Sipsi taisikin mennä merkille, mutta ei kiertänyt sitä, vaikka yritin kutsuakin sieltä, vaan seisoi sen takana ja kun sanoin uudestaan kierrä lähti ruutuun. Käskin vielä kerran pysähtyä ja kutsuin ihan luoksetulo kutsulla luokse ja Sipsi lähti kyllä tulemaan, mutta otti matkan varrella olleen kapulan mukaan. Tästä kyllä hieman moitin Sipsiä, kun vaikka ei osaa jotain asiaa, niin kyllä kuitenkin pitää käskyjä kuunnella, eikä tehdä ihan mitä itse haluaa.

Tunnistusnouto oli ihan suorassa rivissä ja Sipsi kyllä tarkisti kapulat kahteen kertaan, mutta otti sitten oman ihan hyvään otteeseen ja piti suhtkoht nätisti, ehkä kerran pyöräytti matkalla ja sivulla oli hieman löysässä otteessa. Tästä kuitenkin tuomarilla ei ollut huomautettavaa ja saatiin 10.

Kaukokäskyt olivat viimeisenä liikkeenä ja Sipsi oli hieman jo ylivireessä palkkaa odotellessaan. Teki kuitenkin asennot hyvin, tosin seisomasta istumaanhan se menee vähän sivuun. Seisomasta maahan meni tällä kertaa hyvin. Liikkuri tosin käskytti meidät palaamaan jo siinä vaiheessa, kun Sipsi oli vielä istumassa, mutta jäin vaan ihmettelemään asiaa ja sitten tajusi itsekin, että piti vielä se viimeinen maahanmeno näyttää. Tuomari vähensi pisteitä ääntelystä. En itse kuullut kuinka paljon Sipsi äänteli, koska takana yleisessä oli dopperi, jonka vinkuminen oli niin kovaa, että kuulin vain sen. Mutta ilmeisesti pari kertaa pientä ääntä pitänyt. Tuomari jopa sanoi, että mietti keltaista korttia, mutta ei kuitenkaan nyt sitä anna.Vähensi kuitenkin 2 pistettä ääntelystä, joten siksi 8.

Paikallaolot olivat tosiaan viimeisinä. Vaikka meillä oli kaksi nollaa, niin ajattelin yrittää nyt tsempata Sipsin hyvään suoritukseen, ihan vaan treenin takia. Mutta aika hankalaahan se oli, kun liikkuri oli tästäkin liikkeestä ihan pihalla. Koska olimme ainoa koirakko, saimme riviin seuraksemme kolme muuta koiraa. Yksi bortsu, joka selvästi osasi homman ja sitten dopperi ja sakemanni, jotka olivat kumpikin menneet istumisesta maahan. Kun tulimme kehän laidalle liikkuri käski siirtymään kymmeneen metriin, mutta siitä ei ollut mitään merkkiä, joten kaikki kävelivät sitten vähän kuka minnekin ja lopulta päädyttiin ehkä n. 7-8 m päähän koirista. Tässä vaiheessa nämä maahan menneet koirat olisi kuulunut nostaa istumaan, mutta liikkuri ei muistanut tätä tehdä. No käskin sitten Sipsin maahan, kun käveli sen kohdalle, meni vähän hitaasti. Jossain vaiheessa kääntyi kerran vähän taaksepäin ja meinasi rapsuttaa, mutta onneksi ei sitten tehnyt sen enempää. Tuli ihan nopeasti luokse. Tuomari sanoi, että vaikka tässä nyt oli vähän säätöä, niin liike kuitenkin voidaan arvostella. Hyvä, että Sipsi nyt teki paremmin ja saikin sitten koko loppuruoan tästä palkaksi.

Sipsi ja taustalla koehalli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti