1. lokakuuta 2015

Sirkellä taas neuvoja saamassa

Olimme taas pyytäneet Sirke Viitasen kouluttamaan meidän kultsuporukkaa. Tällä kertaa olimme Malminkartanossa ja jouduimme vähän odottelemaan, koska Sirke olikin ensin mennyt Heurekalle, jossa edellisen kerran treenasimme.

Otin Sipsin ensimmäiselle vuorolle, koska halusin ehtiä tehdä valoisan aikaan. Otimme ensin eteenmenoa. Olin laittanut kosketusalustan valmiiksi. Sipsi meni aika paljon ruutua kohti, jonka jälkeen ohjasin sen vasemmalle ja se meni alustalle. Sirke sanoi, että olisi parempi opettaa se liikkumaan vähän matkaa ilman, että se hakee sitä alustaa niin vahvasti katseella.

Sipsi meni nyt hyvin ruutuun ja siitä puhuimme, että sitä täytyy sitten vaan säännöllisesti vahvistaa takapalkalla, että pysyy se ajatusta ruutuun perille menosta yllä.

Teimme sen jälkeen hieman ihan vaan kumpaankiin suuntaan siirtymistä. Näissä olisi siis oleellista, että koira pitää rintamasuunnan ohjaajaa kohti, eikä lähde juoksemaan suoraan haluttuun suuntaan, koska silloin se voi äkkiä juosta pidemmän matkan. Näihin voisi ottaa uuden käskyn, esim. siirry. Kun koira menee haluttuun suuntaan, namin heitto sinne. Myöhemmin siellä voisi myös olla namikuppi. Mutta tosiaan kriteerinä olisi hyvä pitää se, että rintamasuunta on ihmistä kohti. Alussa koira voi siis olla ihan lähellä.

Tämän jälkeen tehtiin merkin kierto. Teimme ensin ihan vaan kiertoa ja se tuntui taas niin vaikealta. Sirke ehdotti, että Sipsille tukisi tähän kohti merkkiä kävelyn ja siinä jo sanoisi sitä "missä on" vihjesanaa. Muissa lähetyksissä (merkille ja eteenmeno) tekisi tuon saman paikaltaan.

Sipsi on nyt alkanut kiertää merkin taakse aika kaukaa. Siihen voisi kokeilla sellaista, että laittaisi namikipon sinne hieman kauemmas ja sen pitäisi väistää sitä ja sitä kautta kiertää lähempää merkkiä.

Jos pysähdystä ei halua yhdistää tähän, voi koiran ohjata hakemaan kapulan ja hypylle suoraan kierrosta. En tiedä toimisiko tämä Sipsillä (ei kokeiltu), koska pelkään sen aiheuttavan vaan enempi hösellystä.

Nachon kanssa kyselin vähän, että mitä sen kanssa nyt pitäisi tehdä, kun osaa tietyt jutut jo, mutta koska ei vielä olla käyty kokeissa, ei ole oikein intoa rakentaa ylempien liikkeitä vielä kisakuntoon. Päätimme sitten tehdä pieniä temppuratoja. Juuri kun olin kehunut miten se osaa jo alokasluokan liikkeet, en sitten suostunutkaan mihinkään mitä Sirke ehdotti. :D Ei se osaa liikkeestä maahanmenoa, eikä oikein hyppyäkään, eikä ainakaan liikkeestä seisomaan jäämistä (joka ei tosin enää ole alokasluokan liike).

Teimme sitten sellaisia pieniä ratoja, joissa heitin ensin kapulan, sitten täyskäännös ja seuraamsita kohti merkkiä, kierrätin sen, sitten täyskäännös ja kohti hyppyä, jonka edessä kaukokäskyt ja siitä sitten hyppy ja siitä nouto. Nämä menivät oikein hyvin. Olisin voinut vähän enempi vielä kehua Nachoa, mutta olin varmaan itse enempi pihalla kuin se.

Seuraavalla radalla kutsuin sen noutokapulan ohi luokse ja olin itsekin yllättynyt miten hyvin se tuli. Hei, se osaa jo jotain! Ja tekee niin paljon innokkaammin kuin esim. vielä keväällä. Noissakaan ei yhtään lannistunut, vaikka ei saanut palkkaa.

Tämmöisten lisäksi voisi viedä tiettyjä liikkeitä eteenpäin, esimerkiksi ruutuun lähetys lelujen keskeltä.

Myös kehään tuloja voisi treenata. Ehdittiin yksi sellainen ottaa ja siinäkin Nacho oli alussa ryntäilemässä vähän joka paikkaan. Näitä vaan ei olla taas muistettu tehdä.

Nacho ja Sipsi meidän vuoron jälkeen, ehti jo tulla pimeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti