11. maaliskuuta 2012

Muistiinpanoja edellisestä koulutuksesta (tokotiimi Kannuksessa)

Kirjoitanpa nämäkin nyt puhtaaksi, kun aiemmin en oikein tiennyt mihin kirjoittaisin. Eli tämä oli Goldenringin tokotiimin viimeisin koulutus, kouluttajana Pipa Pärssinen, Kannus, 7-8.1.2012.

Kultaisen noutajan tekeminen ei aina ole vauhdikasta, vaan enempi iloista, "elämä on laiffii" tyylistä. Siten on tärkeää, että suoritukset tehdään teknisesti oikein ja tarkasti. Koiralla pitäisi olla selkeät tauot ja tekemiset. Pitkärakenteisille koiralle perusasentoon tuleminen voi olla helpompaa takaa kuin edestä kiepsahtaen (myöhemmin Sipsin vuorolla todettiin, että Sipsi ei ole niin pitkärakenteinen, etteikö siltä edestä tulo luonnistuisi ihan hyvin).

Yksittäisistä liikkeistä:

  • Paikallamakuussa yllättäviä palkkauksia, kun koira jo osaa, esimerkiksi piilosta näkyviin ja vapautus palkalle.
  • Paikallaistumisessa kannattaa harjoitella sitä, että jättää koiran välillä istumaan ja odottamaan, esimerkiksi kun laittaa ruutua ym. valmisteluja, eikä aina maahan.
  • Seisomaan jäämistä voi harjoitella peruuttamisen ja eteenpäinmenon kanssa, niin että kun tulee pysäytys, koiran pitää jähmettyä. Namin heittäminen jalkojen välistä voi toimia heittoleikissä. Koiran voi myös hyppäyttää pöydälle ja käskeä pysähtymään siinä.
  • Liikkeestä istumisessa liike voi olla nopeampi, jos koiralla on etujalat paikallaan (vetää takajalat alleen).
  • Noutokapulan pitämistä voi treenata seurauttamalla noutokapula suussa ja pysähtymällä perusasentoon kapula suussa.
  • Tunnarissa erilaisia tapoja joilla voi opettaa tai helpottaa koiraa. Esineet voivat olla muuta kuin kapuloita alussa tai tunnarikapula voi olla muiden esineiden joukossa, jotka eivät haise omistajalta. Kapulat voivat myös olla ritilän alla. Myös pitkä rivi kapuloita, joiden yli kävellään ja haistellaan, voivat toimia. Yksi näistä kapuloista on sitten se oikea. Vauhti ja into rakennetaan erillään nuuhkimistyöstä, esimerkiksi niin että koira on kauempana, hyppy  ja luoksetulo ja rauhoitetaan koiraa namilla ennen nuuhkimista. Kapulan pureskelemattomuutta voi harjoitella erillisenä pitotreeninä.
  • Seuraamisessa kannattaa keskittyä käden luonnolliseen liikkeeseen. Harjoituksia voi tehdä merkityillä radoilla, joissa on käännöksiä, mutkitteluja ym. Askeleet vasempaan kannattaa tehdä niin, että ottaa pienen askeleen vasemmalla taakse ja sitten astuu oikealla sivulle. Askelten ei tarvi olla pitkiä. Oikealle askeleissa koira voi painautua vasenta jalkaa vasten. Noutajille on tyypillistä väljyys seuraamisessa. Jos tämä on ongelma, niin mieluummin opettaa kiinni jalkaan kuin edistämään, seilaamaan tai antaa olla liian kaukana. Juoksussa kannattaa antaa namia kädestä (kädet voi olla luonnollisesti ylempänä juostessa). Käännökset tulee tehdä hallitusti hieman askelia lyhentämällä. Seuraa-sana tarkoittaa kontaktinottoa.

Sipsin liikkeet:

Ensin käytiin läpi sivuasentoa ja seuraamista. Seuraaminen on vinoa ja sivuasentoihin tuli hypäten. Sivuasentoa voi harjoitella kiertämällä penkin tai muita kulmia (90 / 180). Myös etutassut vadilla harjoitusta voi tehdä (vadin häivytys). Seuraamista voi harjoitella esimerkiksi seinän tai penkin vieressä, silloin kun ei ole mahdollisuutta nähdä itse takapäätä. Näin koira ei voi olla vinossa. Myös pienet pätkät auttaa, koska sivuasentoon tulee suoraan.

Lisäksi teimme noutoa, jossa ongelmana oli se, että vaikka loppuasento oli ok ja myös vauhtinoudot onnistui, en ollut näitä saanut yhdistettyä. Tässä saimme neuvoksi sen, että itse lähden kävelemään Sipsin vieressä kun sillä on kapula ja se on sitä tuomassa. Sitten tästä pysähdyksiä sivuasentoon. Jonkin ajan kuluttua pelkkä käännös voi riittää ja myöhemmin jätetään sekin.

Teimme myös ruutua, jossa ongelmana oli se, että Sipsi jää liian eteen ruutuun. Tässä pitää olla tarkkana palkkaamisen kriteereissä, palkan saa vain kun on keskilinjan takana. Näyttöruutuja ja myös paljon vauhtiruutuja, joissa näkee palkan ja saa juosta sinne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti