28. lokakuuta 2012

Goldenringin tokotiimi Lahti 27.10.2012

Eilen oli taas kultaisten tokoilua vuorossa. Kouluttajana oli Marko Vuorenmaa. Koiria oli tällä kertaa mukana 11 kpl, joten kovin paljon aikaa ei jokaiselle riittänyt. Ensin tehtiin yksi kierros, sitten paikallaoloja, toinen pikaisempi kierros ja sitten vielä yhdessä häiriötreenejä.

Ekalla kierroksella otettiin Sipsin kanssa jääviä. Sillähän on varsinkin seisomassa pysyminen tosi huonoa ja siihen pitäisi saada muutosta ennen EVL:ää. Itse asennothan se tekee aika hyvin, mutta se pysyminen niissä on sitten heikompaa. Teimme aluksi namialustalla niin, että se jätetään koiran eteen ja kun itse liikun ympärillä, koira keskittyisi siihen. Sipsi ei tätä ihan tajunnut, vaan silti otti tosi helposti töpöttelyaskelia. Mutta treenataan tätä ja kun oppii, niin sitten myös suuremmilla häiriöillä, esim. niin että itse juoksen sen taakse ja silti sen pitää pysyä hyvin.

Toinen mitä kokeilimme oli se, että koiraa vetäisi vähän hihnasta ja sen pitäisi silti pysyä asennossa. Kouluttaja näytti miten sitä pitäisi tehdä, mutta se ei seisomisesta onnistunut yhtään. Maahanmenosta aavistuksen paremmin, mutta Sipsi ei kyllä ole sellainen, että se pistäisi hanttiin, jos sitä vetää, vaan luuli sitten, että pitää nousta, kun kerran hihnasta vedetään. Täytyy kokeilla saako sitä tuolla tavalla opetettua.

Sitten teimme vielä niin, että minä sanon koiralle asennon ja kouluttaja yrittää houkutella sen pois siitä. Noh, kun se oli noita edellisiä juttuja tehnyt kouluttajan kanssa, niin tottakai se lähti heti sen mukaan, kun houkuteltiin. Vasta kun olin ihan sen edessä ja koko ajan vahvistin sitä käskyä, pysyi jotenkin. Näitä voisi kyllä harjoitella lisää, mutta itse näkisin jotenkin hyödyllisempänä aloittaa vähän helpommasta, niin että koira saa ensin onnistumisia ja sitten vasta vaikeuttaa sitä.

Paikallaoloissa Sipsi oli oikein hyvin, ei vaihtanut tassujen asentoa kuin kerran istumaan jäämisessä juuri kun olin tulossa sen luo. Maahanmenot meni hyvin, paitsi EVL:maisesti tehtynä ei mennyt ekalla maahan, kun kääntyi katsomaan kouluttajaa joka tuli eteen ja itse katsoin suoraan eteenpäin, joten koira ei oikein ollut kuulolla. Tätä pitää harjoitella, että joku tulee eteen ja silti koiran täytyy pitää kontakti.

Toisella kierroksella otimme seuraamisen edistämistä kun kouluttaja siitä huomautti tuossa ekalla kierroksella. Kokeilimme niin, että otan muutaman askeleen ja sitten vasempaan seis. Tätä olenkin tässä viime aikoina tehnyt ja se kyllä tuntuisi auttavan. Tosin se usein tekee siinä sellaisen intohypyn, mutta täytyy kiinnittää huomiota siihen, että palkkaa sen aina, kun kääntyy kauniisti. Sitten teimme välillä täyskäännöksiä ja siihen pysähdyksiä tai suoraan paikalleen pysähdyksiä heti kun alkoi edistää. Kouluttaja neuvoi nyt tekemään paljon sitä, että samantien joku käännös tai stoppi, kun alkaa edistää, että oppisi nyt, että sillä tavalla ei mihinkään pääse. Lisäksi voi huomauttaa koiralle, että sen pitää olla tarkkana, eikä ryntäillä miten sattuu.

Häiriötreeneissä Sipsi teki hyvin luoksetulon ryhmästä, tuli vauhdikkaasti, eikä välittänyt kun viereinen lähti omaan luoksetuloonsa. Sen jälkeen tehtiin kaukokäskyjä ryhmässä ja Sipsi ei tässäkään kauheasti reagoinut muiden tekemiseen, mutta kun kouluttaja tuli sen taakse, se alkoi katsella sitä, eikä noussut kahtena kertana ekalla istumaan. Tokalla nousi ja kolmannella kerralla nousi heti, kun kouluttaja ei enää huitonut takana. Eli tätäkin pitää treenata!

Muiden koulutuksista sain myös hyviä vinkkejä, joita kirjoittelin vähän ylös muistiin. Muutama muukin otti esimerksiksi seuraamista ja monelle tehtiin erilaisia häiriöitä. Näitä voisi Sipsinkin kanssa harjoitella. Esimerkiksi niin, että seurattaa koiraa käden ylhäällä sivuilla. Kokeilin tätä Sipsin kanssa hallilla ja se ei kyllä tajunnut yhtään, meni tosi kauas. Eli on ilmeisesti kuitenkin kiinni siinä kädessä, vaikka ei sitä mitenkään töki tms. Sitten perusasennossa käsien heilutusta ilman että koira heiluu mukana voisi myös kokeilla. Ja yleisesti ottaen häiriötreenejä niin, että joku häiritsee vieressä ja koira ei saa hävittää kontaktia (helpompi sivuasennossa kuin liikkeessä). Tai kentälle erilaisia merkkejä, kapuloita, leluja ja niiden välissä seuraamista hyvässä kontaktissa.

Sitten yleisesti ottaen pitäisi tehdä Sipsille paljon kuuntelutreeniä. Esimerkkejä mitä tuolla tehtiin, oli sellainen, että koiralle heitettiin noutokapulaa ja sillä tehtiin muutama nouto lähellä merkkiä ja sen jälkeen lähetettiin merkille. Kuunteleeko koira vai lähteekö noutamaan (aika moni lähti noutoon). Tai muutama hyppynouto ja sen jälkeen käskee koiran maahan, niin lähteekö noutoon vai meneekö maahan.

Sitten jonkun tehdessä ohjattua noutoa kouluttaja painotti sitä, että merkillä pitäisi niissä liikkeissä, missä se tulee, olla yhtä suuri painoarvo kuin itse liikkeellä (ruutu/ohjattu nouto). Mehän ollaan Sipsin kanssa paljon ruutua harjoiteltu, mutta ei vielä yhtään merkkiä. Joten pitänee sitäkin ottaa treenilistalla (joka on jo muuten aika pitkä...). Ja samoin ruudussa ja merkillä pitäisi treenata myös pysymistä, eikä aina vaan sitä seisahtumista siihen.

Tässä vielä kuvia päivästä. Kuvat on ottanut Inka Vuorenmaa, joka oli mulla kaverina koulutuksessa.

Yleistä treenailua, Sipsin kanssa harjoitellaan seuraamista
 
Menossa paikallamakuihin. Tehtiin alkuun kokoontuminen pienessä tilassa, sellaistakin on ihan hyvä harjoitella välillä.
Ja tuomarin tarkastus ihan kuten kokeessa.
Eka istumiskerta, Sipsi toinen vasemmalta.
Ensimmäinen paikallamakuu, Sipsi makaa tukevasti etujalat harallaan, mutta kouluttajan mielestä tämä ei ole ongelma, vaan pitäisi keskittyä mieluummin siihen, että menee heti ekalla maahan.

Toinen istumisryhmä, Sipsi oikealla. (Meidän ryhmässä oli näköjään aika vaaleat koirat, kaikki tummat taisi olla ekassa ryhmässä.)
Hienosti meni, hyvä Sipsi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti