6. tammikuuta 2015

Sirke Viitasen tokokoulutuksessa

Järjestettiin loppiaisena 6.1.2015 tuttujen kultaisennoutajien omistajien kanssa koulutus Sirke Viitaselle, kun tykättiin niin kovasti hänen GR:n tokotiimille vetämästä koulutuksesta. Paikkana oli KAT-halli Tuusulassa. Meitä oli viisi koirakkoa ja aikaa 3 tuntia.

Otin ensimmäiselle kierrokselle Sipsin ja tein sen kanssa kokeenomaisen suorituksen, jossa oli seuraaminen, ruutu, tunnari, kaukokäskyt ja luoksetulo. Tein ennen suoritusta hieman vaikeahkoja kontaktihäiriöitä vieressä syövän treenikaverin kanssa. Nämä menivät hyvin. Kehään mennessä Sipsi oli kuitenkin vähän vaisu, mutta tuli aika hyvin kontaktissa, ehkä kerran katsoi muualle, josta huomautin sitä.

Seuraamiseen lähti nyt paremmin kuin yleensä, mutta oli kuitenkin aika kaukana ja jossain välissä otti vielä hieman enempi etäisyyttä. Paransi kuitenkin mitä pidemmälle mentiin. Varsinkin hidas käynti oli ok. Juoksussa loittoni taas selvästi enempi.

Tunnarissa kävi kaksi kertaa kapulat läpi ennen kuin otti oman. Palautti kuitenkin hyvin, ainoastaan kerran sivulla ollessa käänsi kapulaa. Ruutuun teki hyvän ja vauhdikkaan merkin, mutta matkalla ruutuun kiersi hieman sivuun, löysi kuitenkin ruutuun, joskin jäi aika etukulmaan ja meni ensin istumaan ja vasta siitä maahan. Pysyi tällä kertaa hyvin ruudussa. Seuraamiseen tuli taas kovin väljästi.

Kaukokäskyissä oli jotenkin ihan outo, ei tehnyt seisomasta istumaan menoja ollenkaan, vaan meni vaan maahan. Otin nämä tosin ilman käskyä, mutta se on kuitenkin jo jonkin aikaa toiminut ihan kivasti. Seisomasta maahan otti takajalkoja alle. Komensin kerran ("hei") ja sen jälkeen oli ehkä hieman paremmin kuulolla. Luoksetulossa lähti hyvällä vauhdilla ja pysähtyi käsimerkistä hyvin! Vapautin siitä ja palkkasin takana olevalla ruoalla.

Sirke sanoi, että vaikutti siltä, että kun yritin niin tarkkaan katsoa, ettei Sipsi vaan katsele muualle, se koki sen painostavana ja sen takia otti etäisyyttä ja oli vaisu. Vastasi kuitenkin kaukokäskyissä hyvin sille pienelle komentamiselle, eli tähän pitäisi löytää tasapaino, että vaadin hyvää suoritusta, mutta en painosta. Minun pitäisi olla rento ja reipas, eikä painostava ja koiraa kyyläävä. Tässäpä sitä on ohjaajalle haastetta!

Liikkeistä Sirke sanoi, että seuraamisessa suurin tekninen ongelma on se, että Sipsi on aika kaukana. Sirke kysyi, että olemmeko tehneet häiriötreenejä ja kun kerroin, että niissä Sipsi aina tsemppaa, niin hän ehdotti, että tekisi niitä välillä yllättäen kesken seuraamista.

Tunnarissa Sipsillä taitaa olla niin kova odotus palkasta, että se sen takia kääntelee kapulaa. Tähän voisi kokeilla sellaista, että tunnarikapulaa pidetäänkin vähän pidempi aika, esim. 20 sekunttia ja vasta siitä pidosta saa palkan.

Ruutuun saatiin hyvä vinkki paikan parantamiseksi. Jotta paikasta ei tarvitsisi vääntää, palkka voisi aina välillä olla suoraan ruudun takana ja kun menee hyvin ruutuun, vapautus sinne. Luoksetulon pysäytys olikin nyt hyvä, joten siihen ei tullut kommentteja.

Sipsi harjoitteli illalla kotona tunnarikapulan pitoa

Nachon vuorolla tehtiin liikkeiden alkuja. Aluksi tosin Sirke muisti, että Nacho oli siellä Klaukkalassa ja kysyi miten meidän kaukokäskyjen takajalkojen siirtäminen taaemmas on sujunut. Kerroin, että olemme saaneet sen sillä 'kehu kun tekee ja palkka vasta kun siirtää jalkaa taaemmas' -tekniikalla ainakin toisen jalan siirtymään jo hienosti taaemmas. Näytin ja sitten Nacho ei tietenkään ekalla tehnyt oikein, mutta toisella teki ja Sirken mielestä se oli ihan tarpeeksi hyvä (vaikka toinen jalka onkin edempänä).

Kyselin sitten niistä siirtymistä, että miten ne kannattaisi tehdä. Nachollahan on sellainen "nomeseuraaminen", jossa se kävelee mukana, mutta ei ole kontaktissa. Sirken mielestä tämmöistä ei kuitenkaan tokossa tarvita, vaan koiralle voi jutella siirtymien aikana. Kun edellinen liike loppuu, voi koiraa ensin kehua siitä samalla siirtyen seuraavaan paikkaan ja kehujen jälkeen sitä voi hetsata tulevalla liikkeellä. Jos tulee odottamista, koiran voi laittaa maahan "käy siihen" ja sitten kun on valmista, pyytää suoraan siitä mukaan.

Harjoiteltiin sitten Nachon kanssa näitä. Tehtiin jotain pieniä pätkiä jotain juttuja ja sitten vapautin, kehuin ja kävelin uuteen paikkaan ja palkkasin siitä seuraavan liikkeen alusta. Vähän tuntui, että Nacho silti katseli niissä kovasti Sirkeä, varsinkin siinä vaiheessa, kun tehtiin noutoa ja kapula oli hänellä. Ehkä Nacholla vaan ei vielä ole niin selkeää käsitystä siitä, että mitä siellä kentällä tapahtuu ja että liikkurista ei tarvi välittää. Kovin vähänhän me ollaan liikkurin kanssa vielä harjoiteltu.

Kyselin sitten vielä neuvoja liikkeestä maahanmenoon, kun meidän maahanmeno ei oikein ole edistynyt. Näytin miten ollaan tehty liikkestä kädellä avustaen ja miten Nacho ei sitten tajua, jos käsiapu jää pois. Sirke sanoi, että tekniikasta tulee parempi, jos koira läväyttää kummatkin jalat saman aikaan maahan kuin vuorojaloin (kuten Nacho helposti tekee). Hän sanoi, että kannattaa aloittaa istumisesta, joten näytin miten olemme sitäkin tehneet. Kovin hyvinhän Nacho ei vielä kurre-asennossa pysy, eikä se osaa sitä ilman namia. Tähän Sirke sanoikin, että kannattaa ensin häivyttää nami kädestä ja käyttää käsimerkkiä ilman namia ja vasta sitten häivyttää käsimerkki. Ensin pelkällä kädellä apu ja nami sitten heti perässä samanlaisella käden huitaisulla. Tämä ei itseltäni sujunut ollenkaan, joten Sirke sanoi, että namin voi antaa myös toisella kädellä. Pitää opettaa Nacho nyt kunnolla koskemaan kättä ilman namia, jotta voidaan harjoitella lisää tuota "kurrea" ja siitä tasajalkaa maahanmenoa.

Toinen tapa, jota Sirke ehdotti on luoksetulon maahanmenon 'eteenpäin liuku' -maahanmeno. Kerroin, että sitäkin olemme harjoitelleet ja näytin, miten Nacho kierron kautta tekee sitä (Sirke ehdotti putkea, mutta eihän Nacho sellaista osaa, ei sillä, että se kiertoakaan olisi kovin hyvin osannut, mutta yritti kuitenkin). Siinä Nacho syöksyikin hienosti maahan ja sai pallon palkaksi. Tätä voisi kokeilla niin, että kävelenkin itse poispäin, kun Nacho tulee kiertämästä ja tekee sen sivulla, kuten liikkeestä maahanmeno kokeenomaisesti menee. Täytyy myös tätä nyt kokeilla, josko homma valkenisi Nacholle paremmin tämän kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti